Domotica en veiligheid: hand in hand!

Mike avatar

Mike op 14-03-2016

Domotica is er niet alleen om het leven makkelijker en aangenamer te maken. Domotica helpt ook met de veiligheid in en om de woning. Hoe precies? Je ontdekt het in onderstaand artikel. Lees snel verder!

domotica veiligheid

Domotica en veiligheid

Dankzij technologie in de woning wordt wonen veiliger. De voornaamste zaken die een woning veiliger maken zijn:

  • Raam en deursloten
  • Sleutelsystemen
  • Inbraakalarm
  • Rook- en brandalarm
  • Koolmonoxide melder

Raam en deursloten

Ramen en deuren zijn zwakke schakels in een woning en daarom kennen we van oudsher de bekende sloten op ramen en deuren. Deze worden meestal bediend middels een sleutel, maar dankzij domotica kan dit ook met een code.

Sleutelsystemen

We kennen ook de sleutel onder de bloempot nog wel. Dankzij de nieuwe technologische mogelijkheden zijn er speciale systemen op de markt die het mogelijk maken om de deur te openen via afstand.

Inbraakalarm

Met een elektronisch beveiligingssysteem constateren sensoren bewegingen in en om het huis en merken zij het wanneer ramen of deuren worden geopend. Bij een inbraakpoging kan er een melding bij de politie of meldkamer worden gedaan en eventueel kan een sirene of flitsende lamp geactiveerd worden.

Rook- en brandalarm

De bekende rook- en brandalarmen reageren met een scherp klinkend alarm wanneer er teveel rook geconstateerd wordt in de woning. De slimme rook- en brandalarmen doen dit nog steeds, eventueel begeleid met een lichtsignaal, maar sturen tevens een notificatie naar de smartphone. Ideaal wanneer je niet thuis bent of slechthorend bent.

Koolmonoxide melder

Koolmonoxide of kooldioxide kun je niet ruiken, proeven of zien. Dit maakt van beide gassen levensgevaarlijke bedreigingen. Met een koolmonoxide melder krijg je een melding als het apparaat koolmonoxide of kooldioxide waarneemt. Met een geïntegreerd domotica systeem is het zelfs mogelijk om de cv-ketel uit te schakelen bij een koolmonoxide of kooldioxide dreiging.

Wat zou voor jou de veiligheid verhogen?

Is er een toepassing van domotica die wij hierboven niet besproken hebben, maar die voor jou de veiligheid (het gevoel van veiligheid) enorm zou verhogen?

Laat het ons dan weten via een reactie!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!