Hoe werkt domotica precies?

Mike avatar

Mike op 15-01-2016

Domotica. Je zult er vast al het een en ander over gehoord hebben, maar wat is het nu precies en hoe werkt domotica dan? Ontdek het in onderstaand artikel over de werking van domotica.

Werking domotica

Wat is domotica eigenlijk?

Domotica is een nieuwe trend in woon- en leefgemak. Middels domotica ben je in staat om apparaten binnen je woning te volgen en te bedienen middels een centraal scherm en/of je smartphone. Denk hierbij aan gordijnen die je kunt sluiten, verlichting die je kunt dimmen en de thermostaat die je kunt uitschakelen via je smartphone. De techniek staat niet stil en de mogelijkheden worden steeds uitgebreider dankzij de slimme apparaten die momenteel ontwikkeld worden. Voorbeelden hiervan zijn slimme magnetrons, ovens, koelkasten etc.

Hoe werkt domotica dan precies?

Een domoticasysteem werkt eigenlijk vrij simpel en kun je zien als een extra toevoeging op je bestaande elektriciteitsnetwerk binnen de woning. Domotica wordt hiermee geïntegreerd en maakt het mogelijk om data te verzenden binnen het netwerk. Op deze wijze kunnen opdrachten verstuurd worden als 'dim de lichten, schakel de tv in, sluit de gordijnen, etc' welke door het netwerk herkend- en uitgevoerd worden.

Verschil met elektrische installatie

Het verschil tussen de klassieke elektrische installatie en een domoticasysteem zit hem in de bedrading. In een klassiek elektrisch systeem is enkel een stroomkring met schakelaars om de stroomkring te onderbreken aanwezig. Bij een domoticasysteem is een extra datalijn aanwezig die het mogelijk maakt om te 'communiceren' met het domoticasysteem.

Centraal vs decentraal

Qua domoticasystemen heb je twee keuzes; centraal en decentraal. In het geval van een centraal aangedreven domoticasysteem kun je het systeem enkel aansturen via een centrale unit. Bij decentrale systemen kunnen alle componenten los van elkaar bestuurd worden. Dit laatste systeem vraagt om een hogere investering, maar biedt veel meer mogelijkheden dan het centraal bestuurde systeem.

Open- vs gesloten systemen

Tevens heb je ook nog de keuze tussen open en gesloten systemen. Bij gesloten systemen zijn componenten van een bepaald merk of fabrikant enkel compatible met onderdelen van datzelfde systeem. Bij een open systeem is de domotica compatible met alle apparaten (binnen een bepaalde standaard).

Domotica systeem installeren

Een domotica systeem verhoogt het leefcomfort binnen de woning. We kunnen ons dan ook best voorstellen dat je hier verregaande interesse in hebt. Weet dan wel dat een domoticasysteem installeren vakwerk is en je dit dus het beste kunt uitbesteden aan een specialist.

Het is dan ook goed om te weten dat je vrij gemakkelijk kunt besparen op de installatie van het domoticasysteem door meerdere installateurs met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve vakman uitkiest. Onderlinge tarieven verschillen behoorlijk en door te vergelijken kies je gemakkelijker de meest interessante (lees: voordelige) vakman.

De besparing die je hierdoor maakt steek je in eigen zak of herinvesteer je bijvoorbeeld in een geavanceerder (decentraal geregeld) domoticasysteem!

Dit artikel is gebaseerd op informatie van de bouwsite Livios.be, meer specifiek over het onderwerp: lees het originele artikel!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!