KNX: Europese standaard domotica systemen

Mike avatar

Mike op 29-04-2015

Wanneer u domotica wilt laten installeren, kunt u hiervoor het beste een erkend installateur inschakelen. Het is niet dat domotica zo heel moeilijk is, maar is een groot aanbod in diverse systemen. Dit kan er voor zorgen dat er problemen kunnen ontstaan rond compatibiliteit.

KNX-standaard
Om de wirwar te vereenvoudigen, hebben de drie grootste domotica spelers in Europa (Batibus, EIB en EHS) hun krachten gebundeld in de zogenaamde Konnex standaard, vaak KNX-standaard genoemd.

Gebrek aan een uniforme domotica standaard

Een groot obstakel bij installatie en toepassingen van domotica was vooral dat er geen uniforme standaard was. Er werden vaak problemen ondervonden met domotica en de uitbreiding ervan omdat er toepassingen werden gekocht met een fabrikantspecifieke standaard. De KNX-standaard volgt de Europese norm EN50090 voor domotica en brengt dus verandering in het uniforme standaard probleem.

Tegenwoordig ondersteunen duizenden fabrikanten deze norm met ontelbare producten. Het KNX-label is van toepassing op gebieden zoals: verlichting, zonwering, temperatuurregeling, beveiliging, audio & video, ketelaansluiting en weergave & rapportage van sensor en actuatorinformatie.

Flexibiliteit met KNX domotica systeem

In tegenstelling tot vele andere domotica systemen werkt KNX met een decentraal station. Dit betekend dat ieder apparaat of component dat wordt aangesloten op het domotica systeem afzonderlijk kan werken dankzij een microprocessor. Bij een centraal station is dit niet het geval, deze kan blokkeren wanneer een component bijvoorbeeld defect is.

Nadeel van een decentraal systeem is de hogere (installatie)kostprijs, maar dit wordt dan wel weer gecompenseerd door de grote flexibiliteit en de lagere prijzen voor uitbreiding van het systeem.

KNX domotica vergelijken

Bent u op zoek naar KNX domotica(systemen)? Dan is het verstandig om hiervoor offertes te vergelijken van diverse domotica specialisten uit uw regio. U kunt zo eenvoudig vergelijken op prijs en kwaliteit en kiezen voor de installateur die het beste aansluit op uw domotica wensen en behoeften.

Vergelijk hier geheel gratis en vrijblijvend meerdere offertes van installateurs uit uw regio en bespaar op uw domotica!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!