Langer thuis wonen dankzij domotica?

Mike avatar

Mike op 10-02-2016

Steeds meer ouderen kunnen langer thuis blijven wonen dankzij domotica. De techniek helpt hun bij alledaagse bezigheden die normaliter een probleem zouden kunnen vormen voor ouderen. Ontdek in onderstaand artikel welke domotica technieken dit zijn en hoe zij het leven van ouderen, maar ook jouw leven gemakkelijker maken!

Domotica voor senioren

Langer thuis wonen dankzij moderne technieken

Fabrikanten spelen al langer in op technieken om het leven binnenshuis te vereenvoudigen. Vooral voor ouderen zorgt dit er voor dat zij langer in de eigen omgeving kunnen blijven voordat zij (noodzakelijk) verhuizen naar het bejaardentehuis, maar ook voor de rest van de bevolking veraangenamen de moderne technieken het wooncomfort binnen de woning.

Voorbeelden van domotica die het leven gemakkelijker maken

Er komen steeds meer voorbeelden bij waarbij domotica het wooncomfort weet te verhogen. Een goed voorbeeld wat ook voor ouderen een aangename toevoeging is, is automatisch geschakelde verlichting. De tijd van handmatig de verlichting in- en uit moeten schakelen is voorbij. We kenden de techniek natuurlijk al langer vanuit gangen, trappenhuizen en voordeuren, maar ook in de woning zelf kan met behulp van sensoren de verlichting worden ingeschakeld. Bijvoorbeeld wanneer het buiten begint te schemeren of juist 's ochtends wanneer het licht begint te worden.

Ook de toepassing bij rolluiken en jaloezieën is voor ouderen een aangename toevoeging. Vaak ontbreekt het op latere leeftijd aan kracht om de rolluiken en/of jaloezieën neer te laten en op te halen. Dit proces is zelfs volledig te automatiseren middels een tijdklok zodat de luiken of jaloezieën op gezette tijden worden geopend en gesloten.

Ideaal, want zo valt voor niemand van buitenaf te controleren of er iemand in de woning aanwezig is of niet en vooral voor ouderen zorgt dit weer voor een stukje gemoedsrust. Zeker voor hen die alleenstaand zijn.

Het geheugen wilt ons op latere leeftijd ook nog wel eens in de steek laten. Verloren of vergeten sleutels komen onder ouderen regelmatig voor. Toegang tot de woning middels een vingerafdruk biedt uitkomst in zo'n situatie. De systemen van vandaag de dag zijn zelfs zo slim dat zij de wijziging van de vingerafdruk in de loop der tijd (ja, de vingerafdruk wijzigt door de jaren heen) leren herkennen. Door deze techniek staan ouderen nooit meer voor een dichte deur omdat zij de sleutels vergeten zijn.

De bediening van al deze moderne technieken gebeurt aan de hand van bedieningspanelen en ook hier spelen fabrikanten slim in op de oudere doelgroep. Met schermen van 2,5" of zelfs 5,7" zijn de bedieningspanelen ook voor ouderen met slecht zicht prima te bedienen.

Domotica staat nog in de kinderschoenen

Domotica is een relatief nieuwe techniek en daardoor zullen er in de aankomende jaren alleen maar meer toepassingen bij komen die het leven binnenshuis voor iedereen gemakkelijker zullen maken. Experts verwachten veel nieuwe technieken die ons bij alledaagse bezigheden helpen. Van bezigheden in de woonkamer, tot huishoudelijke taken in de keuken; domotica zal het de aankomende jaren alleen maar gemakkelijker maken.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!