Nieuwbouw? Hou domotica in het achterhoofd

Mike avatar

Mike op 29-04-2015

Tijdens de bouw van een nieuwe woning vliegt het geld er vaak aan alle kanten uit. Vaak is er financieel geen ruimte meer om bijvoorbeeld direct een domotica systeem te integreren. Maar met het oog op de toekomst kan het wel handig zijn om al enkele voorzorgen te nemen en keuzes zo te maken dat installatie van domotica later makkelijk is toe te passen.

Domotica installatie

Wat verlangt u van uw domotica systeem

De gedachte waarmee domotica dient te worden gekozen is altijd: welke behoefte heb ik? En welke toepassingen (verlichting, audio, verwarming, zonwering en raambediening etc.) wil ik laten integreren in mijn woning? Op welke plaatsen wil ik graag bedieningspunten en welke kringen wil ik graag individueel kunnen dimmen of schakelen?

Dit zijn een aantal vragen waarop u voor of tijdens de bouw van uw nieuwe woning antwoord op zou moeten kunnen geven. Aan de hand van de antwoorden kan op zoek worden gegaan naar een domotica systeem en toepassingen die goed aansluiten op uw behoeften.

Wachtbuizen voor eenvoudige aansluiting domotica

Wanneer u ongeveer weet wat u wilt, kan in geval van een nieuwbouwwoning door een installateur uitgelegd worden welke voorzieningen precies kunnen worden getroffen om zo de perfecte domotica installatie te voorzien. Doorgaans kunnen er al wachtbuizen met trekdraad erin of een degelijke voorbekabeling worden voorzien om zo het domotica systeem later eenvoudig aan te kunnen sluiten. Daarnaast dient er ook een vrije ruimte te worden voorzien van zo'n 1 à 2 vierkante meter in de buurt van het elektrisch bord.

(Garage)poort integreren

Ook kan de keuze voor domotica invloed hebben op andere installaties in de woning. Wilt u bijvoorbeeld uw garagepoort of normale poort integreren in uw domotica systeem, dan kunt u het beste kiezen voor elektrisch bedienbare poorten die bovendien met 2 pulsen werken, dit wil zeggen dat de poorten een aparte drukknop hebben voor opening en sluiting.

Verwarming sturen

Ook wanneer u de verwarming van het huis wilt mee integreren in uw domotica systeem, dienen er op voorhand knopen te worden doorgehakt. De woning dient in zones verdeeld te worden die hun eigen behoefte hebben wat betreft temperatuurregeling. Deze zones dienen te worden voorzien van aparte circuits. Ook kiest u het beste voor thermostaten met één of meerdere ingangscontacten.

Domotica specialisten vergelijken

Het mag duidelijk zijn dat er bij de bouw van een woning goed rekening moet worden gehouden met domotica wanneer er behoefte is voor een domotica systeem. Schakel altijd de hulp in van een domotica specialist zodat u zeker weet dat alles naar behoren kan worden geplaatst en aangesloten. Het is hierbij aan te raden om offertes te vergelijken van diverse domotica installateurs uit uw regio op onder andere prijs en kwaliteit.

Vergelijk hier geheel gratis en vrijblijvend offertes van domotica specialisten uit uw regio en bespaar op uw domotica installatie!

Dit artikel is gebaseerd op informatie van de bouwsite Livios.be, meer specifiek over het onderwerp: lees het originele artikel!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!