Waarom domotica installeren?

Mike avatar

Mike op 19-10-2015

Waarom zou u domotica in uw woning willen installeren, hoe werkt het precies en wat zijn nou eigenlijk de mogelijkheden met domotica in uw woning? U heeft vragen, wij geven antwoorden! Lees snel verder.

Domotica installeren

Domotica, wat is dat nu precies?

Het woord Domotica is een samentrekking van domus (woning) en telematica. Domotica staat voor elektronische communicatie tussen allerlei elektrische toepassingen in de woning en woonomgeving ten behoeve van bewoners en dienstverleners. In een Domotica woning worden zorgtaken, communicatie, ontspanning en andere huiselijke bezigheden door talrijke elektrische apparaten en netwerken gemakkelijker gemaakt.

Simpeler gezegd maakt domotica techniek het leven binnen uw woning makkelijker en aangenamer doordat alle apparatuur apart te bedienen is.

Hoe werkt domotica?

Bij een klassieke elektrische installatie heeft u te maken met één of meerdere schakelaars die vast verbonden zijn met een lichtpunt. De stopcontacten worden per kring verbonden.

Bij domotica zijn alle lichtpunten afzonderlijk met de zekeringskast verbonden. Hierdoor krijgt u de mogelijkheid om alles vanuit één centraal punt aan te sturen. Hierbij kunnen bijvoorbeeld stopcontacten, rolluiken, poorten, gordijnen, pompen, ventilatoren en zelfs kranen geïntegreerd worden met het systeem.

De mogelijkheden van domotica

De mogelijkheden van domotica zijn eindeloos en staan feitelijk nog in de kinderschoenen. Met domotica regelt u alle apparaten binnen uw woning gewoon vanaf uw smartphone of tablet. U bepaalt welk lichtpunt u inschakelt en welke u uitschakelt, zonder direct een gehele groep in-of uit te schakelen.

Een andere mogelijkheid die domotica biedt is automatisering. U kunt bijvoorbeeld de gordijnen of de rolluiken op een vast moment (bij invallende duisternis bijvoorbeeld) sluiten of juist laten openen. Lichten kunnen zo afgesteld worden dat zij aangaan bij het betreden van een ruimte en kunnen automatisch dimmen wanneer u de ruimte verlaat. Bent u een filmliefhebber? Dan creëert u gewoon een film modus; de tv, dvd/blueray speler en dolby surround systeem springen aan, de gewenste lichten worden gedimd en de gordijnen gaan dicht. Met één druk op de knop.

De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos en zullen alleen maar meer worden naarmate de techniek verder wordt ontwikkeld.

Domotica helpt u besparen

We hebben het allemaal wel eens; we zijn op weg naar werk en bedenken plots dat de thermostaat niet omlaag is gedraaid. Voorheen had u pech; u kon immers niet huiswaarts keren om de verwarming omlaag te zetten. Een hele dag energieverspilling was het gevolg. Met domotica stelt u gewoon de temperatuur bij binnen de woning als u in de file staat. Andersom werkt dit natuurlijk ook; u kunt de verwarming alvast aanzetten terwijl u huiswaarts rijdt na een lange werkdag en in een voorverwarmd huis binnen komen.

Naar gelang uitbreiden

De meeste domotica systemen zijn modulair. U kunt het systeem dus naderhand uitbreiden. Dit is erg handig en zo wordt domotica bereikbaar voor ieder budget. U bepaalt zelf welke modules voor u op dit moment het belangrijkst zijn en breidt uit wanneer u dat wilt.

Dubbel besparen

De investering in domotica verdient zichzelf na verloop van tijd terug. Investeren in domotica is dan ook zeker zinvol. U kunt echter direct al besparen vanaf het begin. Installateurs van domotica willen onderling namelijk nog wel eens verschillen qua installatieprijs. Door verschillende vaklui met elkaar te vergelijken en een doordachte keuze te maken verdient u de eerste besparing kinderlijk eenvoudig. In sommige gevallen levert vergelijken u een besparing op tot wel 40 procent!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!