Domotica

Domotica, ook wel huisautomatisering genoemd, is het domein van huiselijke elektronica. Het betreft eigenlijk de communicatie tussen en automatisering van elektrische toepassingen in een woning en de directe omgeving ervan ten behoeve van het comfort van de bewoners.

Domotica
In een woning waar domotica is toegepast worden diverse zorgtaken, ontspanning, communicatie en andere huiselijke bezigheden vereenvoudigd door talrijke elektrische apparaten en netwerken.

Taken van een domotica systeem

Taken die door een domotica systeem uitgevoerd kunnen worden zijn bijvoorbeeld:

- verlichting aan of uit schakelen en/of dimmen
- stopcontacten aan of uit schakelen (soms ook dimmen)
- klimaatregeling, zoals het koelen en/of verwarmen van kamers in huis (denk aan Honeywell en Nest thermostaat)
- beheren van audio systemen (vaak in meerdere ruimtes tegelijk)
- aansturen van gordijnen, rolluiken, zonwering, deuren, hekken en poorten
- integratie met de voordeur door (video)telefonie en parlofonie
- integratie met (beveiliging)camera's op de oprit en in de tuin
- koppelen van woonfuncties aan het internet zodat apparaten 'slim' worden
- toegangscontrole en alarmbeveiliging
- aanwezigheidssimulatie

Verschil domotica t.o.v. standaard elektronische installaties

Domotica onderscheidt zich t.o.v. een standaard elektronische installatie door de integratie ervan (via bv. internet) met andere systemen en toestellen. Er is op deze manier een coördinatie mogelijk en apparaten worden zo 'slim' gemaakt. Hiermee wordt bedoeld dat ze op elkaar kunnen reageren.

Als er bijvoorbeeld automatisch een raam wordt geopend in een kamer, dan kan de verwarming automatisch lager worden gezet.

KNX is dé wereldwijde erkende standaard voor domotica. KNX is eigenlijk een communicatieprotocol dat kan worden gebruikt om apparaten en installaties te koppelen en te automatiseren. De system integrator realiseert via het KNX-protocol verbindingen die kunnen verlopen via aparte buskabels, maar ook via ethernet, elektriciteitskabels of draadloze frequenties. Omdat al deze communicatievormen via één standaard te combineren zijn, ontstaat er feitelijk voor iedere situatie en voor iedere koppeling een passende oplossing.

Domotica vergelijken

Wilt u graag domotica toepassingen laten installeren in uw woning? Dan is het slim om hiervoor offertes te vergelijken van diverse domotica specialisten uit uw regio. U kunt zo eenvoudig vergelijken op prijs en kwaliteit en kiezen voor de domotica specialist die het beste aansluit op uw wensen en behoeften.

Vergelijk hier geheel gratis en vrijblijvend meerdere domotica offertes uit uw regio in België en bespaar op uw huisautomatisering!

Vragen

Dat mag altijd.

Onze domotica specialisten bevinden zich altijd in uw regio. We sturen uw offerte-aanvraag op basis van uw postcode door naar de dichtstbijzijnde domoticabedrijven.
Omdat u van meerdere domotica bedrijven (maximaal 6) een offerte krijgt, kunt u eenvoudig vergelijken en besparen op uw domotica!
Jazeker! U beslist natuurlijk altijd zelf of u de domotica klus uiteindelijk laat uitvoeren door een specialist. De offerte-aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend.